Allt började med en kopp kaffe

Början av Serviceform sträcker sig ända tillbaka till mars 2016. På ett litet hörn av ett köpcentrum i CBD i Melbourne, Australien, stod en tilltalande kaffevagn. Inne i kaffevagnen fanns våra grundare, Jarkko Oksanen och Iranthi Gomes.

De var aliens - en finländare och en srilankes i Melbourne. Allt de hade var en dröm. En dröm att bygga något från grunden. Och det gjorde de.

2016 var Jarkko webbutvecklare på MeetingPackage. Iranthi var en universitetsstudent och arbetade deltid som butikschef. Sex år senare, 2022, visades deras bilder i tidningar runt om i världen när de säkrade en investering på 20 miljoner kronor för sin egen verksamhet. Hur gjorde de det?

En magisk koppling

Deras hemlighet är att det alltid har handlat om människorna. De kommer alltid att vara vän med sina kunder - oavsett om de vill ha en vanlig cappuccino eller ett komplext CRM. Den främsta anledningen till att Iranthi och Jarkko startade Serviceform är att de inte vill att folk ska skrämmas av teknik.

“We are the friend of the person who doesn’t know much about technology,” säger Iranthi.
“We want to take away the fear of technology.”


När Iranthi och Jarkko träffades på en pub i Melbourne ville Jarkko göra något annat än webbutveckling, och Iranthi hade alltid velat bygga sitt eget företag. Det tog inte lång tid för paret att inse att de hade en magisk kemi där båda delade ett gemensamt intresse för Harry Potters trollkarlsvärld.

Wheelys blommar i Melbourne

De startade ett kaffeföretag som heter "Wheelys Melbourne" i Melbourne CBD. De startade först sin verksamhet i ett lokalt köpcentrum och tidigt gick de knappt break-even.

Men, de fortsatte tills en kund en dag frågade om de skulle kunna ta med kaffevagnen till hennes födelsedagsfest. Kunden erbjöd sig att betala per timme.

Fler kunder, större arbetsbelastning

Det var då en gnista tändes i Iranthis huvud. Hon insåg att det är mycket mer lönsamt att få betalt per timme än antalet sålda kaffekoppar. Så de började ta emot gig, och det var då den tekniska kunskapen ifrån Jarkko kom väl till pass. Han ansåg att av alla kaffeföretag i Melbourne, hade Wheelys Melbourne det bästa SEO-gamet.

Det hjälpte till att sätta dem på kartan efter bara några månader, och de började sedan få bokningar för stora företagsevenemang och andra sociala evenemang. Iranthi sa att utan Jarkkos tekniska kunskap skulle det ha tagit mycket längre tid för dem att få fotfäste i verksamheten.

Men med stor efterfrågan kom andra problem - de insåg att med bara ett par personer som bemannade kontaktcentret, började de gå miste om bokningar. Dessutom slösade de bort tid på telefonen och hade många irrelevanta samtal.

The Eureka moment

För att säkerställa att de inte förlorar en värdefull kund och för att bättre matcha sina kunder skapade Jarkko ett dynamiskt formulär.

Det var ett formulär som gjorde det möjligt för kunder att lära sig mer om Wheelys genom att svara på några enkla frågor. Detta hjälpte Wheelys-teamet att begränsa sina potentiella kunder och bara nå ut till kvalificerade kunder, vilket hjälpte dem att öka sin effektivitet.

“It was a good balance,” sa Jarkko. “I brought a lot of technical knowledge and Ira brought the public relations aspect and knowledge of the hospitality industry.”

Ge sig ut i det vilda

Jarkko och Iranthi insåg att de flesta företag runt om i världen skulle ha stor nytta av att ha den rätta balansen mellan teknik och PR. De insåg att det fanns en öppen marknad för deras produkt och bestämde sig för att sälja Wheely's, vilket i slutändan förvandlade det dynamiska formuläret till ett företag. Så, i början av 2018 föddes Serviceform.

Serviceform är Jarkko till din Iranthi: Vi är en partner till den icke-teknikkunniga verksamheten.
 


11 mars 2018 lyckades paret landa sin första kund: Totcity roleplay center of Hampshire, England. Totcity finns kvar som kund hos Serviceform än idag.


“Louise from Totcity was the first customer,” Sa Iranthi.
“When they said they were going to pay for our product, I asked,
‘Wait, you are going to pay us $35 a month?’ I was like wow! Louise became a friend.
She had my WhatsApp number and I assured her that we’ll be there for her 24/7.”

Ta världen med storm

Därefter flyttade paret till Barcelona och anställde sin första medarbetare. Daniel Aguilon, som nu är country manager för Serviceform i Spanien, började på serviceform i mars 2019. Några månader senare åkte Jarkko och Iranthi till Sri Lanka för att starta ett andra kontor. Vid sidan om planerade de också sitt bröllop.

“I remember a lot of my friends saying that I cared more about my business than the wedding,” sa Iranthi.
“We were more busy interviewing and setting up a launch date than planning the wedding.
The launch date for the Sri Lankan office was a week before our wedding.”


Därifrån och framåt fortsatte företaget att växa. Inom fyra år har Serviceform lyckats få med sig 300+ kunder ombord där varje kund betalar 263 € i snitt i månaden. Och i januari 2022 investerade BackingMinds riskkapital 2.000.000€ i Serviceform för global expansion.

Detta är inte slutet på vår historia. Serviceform är ett ständigt växande företag med en hel del spännande berättelser på gång.
S‍